WHAT BEING TWENTY IS LIKE

reading report / september

 
Фото 10.09.2018, 16 35 28.jpg

(english version is available below)

чтение в сентябре получилось просто чудесным. сначала было несколько книг, из которых я почерпнула для себя о-о-очень много полезной информации. при чем я покупала их, думая, что они пригодятся мне в работе, а потом оказалось, что и в жизни они тоже не будут лишними. я читала, загибала странички, подчеркивала и выписывала цитаты, много думала о прочитанном. после них я ощутила, что мне хотелось чего-то душевного. несколько дней я не знала, что читать. листала свой to-read список на goodreads и просматривала, что предлагал мне bookmate.

а потом по рекомендации насти открыла блог наташи ростовцевой и обратила внимание на фредрика бакмана. к счастью, его книги были на bookmate, так что я оплатила очередную подписку и взялась за чтение. закончился мой сентябрь первым романом айн рэнд. чувствую, что до конца этого года буду читать ее работы взахлеб. в общем, весь месяц я читала, думала, читала. и в очередной раз убедилась в том, что когда читаешь действительно хорошую книгу, гораздо проще не отвлекаться на занятия, которые просто отнимают твое время, но не дают взамен ничего толкового.

my reading routine in september turned out to be wonderful. at first, there were several books full of ve-e-e-ery valuable information. the fun thing about them is that i bought them thinking that they would be useful in terms of my work, but they turned out to be pretty important for my personal life as well. while reading them, i kept on folding the corners of the pages and writing down numerous quotes from them as well as thinking about their content a lot. however, when i was done with those two books, i felt the need to read something soulful. i spent a few days having no idea what to read next. i explored my to-read list on goodreads and some recommendations on bookmate.

and then nastya had mentioned this blog where i discovered fredrik backman. luckily, his books were available on bookmate, so i immediately renewed my subscription and started reading his works. i finished my september by reading the first novel of ayn rand. i think i am going to keep on exploring her other texts in the upcoming months. overall, i have spent the whole month reading, thinking and then reading again. and i have proved once again that when you find a truly good book, it is much easier to avoid distraction and focus on the things that can actually bring some value into your life.

Фото 02.09.2018, 17 44 55.jpg

один. “the storyteller's secretкармина галло 🌍

возможно, я преувеличиваю, но я думаю, что эта книга - обязательна к прочтению для всех, кто стремится к тому, чтобы чего-либо достичь. может, сначала ты подумаешь, что для тебя в ней ничего нет или не увидишь, каким образом использовать информацию из нее, но я уверена, что в какой-то момент ты таки столкнешься с ситуацией, в которой эта книга окажется тебе полезной. когда я работала в ksenia schnaider, я отчетливо понимала, что сторителлинг был ключевым аспектом самых важных моих задач. осознание этого было очень интересным для меня моментом, а после я только об этом и думала. “какая важнейшая история о бренде и о коллекции? каков наилучший способ рассказать ее? а как должны отличаться истории для журналистов, инфлюенсеров и байеров друг от друга?” я задавала себе эти и многие другие вопросы сумасшедшее количество раз. и поэтому когда я увидела книгу галло в bookling, я тут же ее купила.

“the storyteller’s secret” состоит из множества очень важных идей и мыслей, а также вдохновляющих и мотивирующих историй о людях, которые столкнулись с трудностями (как и любой другой человек), но смогли добиться успеха благодаря сторителлингу и настойчивости. у каждого из них было свое прошлое и разные испытания, но в том или ином виде они все научились эффективно рассказывать истории и использовать это в своих сферах деятельности. стив джобс и илон маск, шерил сэндберг и малала юсуфзай - некоторые из упомянутых в книге людей. кстати, автор не просто рассказывает о них и их прорывах. он буквально разбирает ключевые в их жизнях моменты, связанные со сторителлингом, анализирует и преподносит перед тобой выводы, на которых ты сможешь основывать свой собственный прогресс. в общем, вне зависимости от того, чем ты занимаешься, прочти эту книгу и позволь ей направлять тебя. и, естественно, у меня есть несколько цитат, которыми я бы хотела с тобой поделиться:

  • “in the information age, the knowledge economy, you are only as valuable as your ideas”;

  • “storytelling is the act of framing an idea as a narrative to inform, illuminate, and inspire”;

  • “‘no’ simply means that one person doesn`t buy into your vision at that moment”;

  • “replace the internal dialogue with words that will empower you to reach your full potential”;

  • “your potential is not rooted in your backstory; it`s formed by how you interpret your backstory”.

Фото 10.09.2018, 15 11 41.jpg

два. “daring greatlyбрене браун 🌍

уже больше двух десятилетий брене браун изучает мужество, уязвимость, стыд и сочувствие. кстати, про уязвимость. мне очень нравится слово “vulnerable”, но мне кажется, что ни один аналог в русском языке, среди которых как раз и есть уязвимость, не передает его истинного значения. в этой книге браун рассматривает жизненные ситуации, с которыми сталкивается каждый из нас среди друзей, коллег, родственников и незнакомых людей, приводит примеры того, как мы склонны закрываться и прятать свои чувства и показывает преимущества тех, кто способен переживать и выражать эмоции. если обобщать (а ведь это именно то, что мне нужно сделать), эта книга о том, что необходимо воспитывать в себе смелость быть не идеальным человеком и потом жить, не скрывая и не стыдясь этого. я знаю, что не могу даже объяснить, как много в этой книге очень важного и очень сложного. того, что нужно обдумывать снова и снова, а потом давать себе много шансов испробовать и воплотить в реальности. просто прочти ее!

Fredrik_Bakman__Vtoraya_zhizn_Uve.jpg

три. “вторая жизнь увефредрика бакмана 🌍

как я написала в начале этого поста, в какой-то момент в сентябре мне захотелось чего-то очень-очень душевного. и когда я выбрала книгу бакмана, я сделала наиболее правильный выбор из всех возможных. это простая книга, написанная живым языком, о мужчине, который прожил непростую жизнь. я люблю читать про тех, у кого была экстраординарная судьба (например, пегги гуггенхайм и элеонору рузвельт, о которых я читала в июле), но и про обычных людей мне тоже интересно. главный герой романа уве - пожилой мужчина, который при первой встрече создает о себе не самое приятное впечатление, но в итоге оказывается добрым и щедрым, внимательным и заботливым. просто у него действительно была очень сложная жизнь, полная потерь и разочарований, после которых любой из нас очерствел бы и закрылся. не хочу рассказывать слишком много, чтобы не сказать лишнего, поэтому просто очень советую тебе ее прочитать. я и смеялась, и плакала, пока читала.

и мне очень-очень понравилось то, как автор играет со словами. я такое жутко люблю. например: “сам уве состоял из двух цветов – черного и белого. она раскрасила его мир. дала ему все остальные цвета”. когда я читаю на bookmate, всегда выделяю цитаты, которые потом можно перечитывать и тебе, и мне.

Fredrik_Bakman__Babushka_velela_klanyatsya_i_peredat_chto_prosit_proscheniya.jpg

четыре. “бабушка просила кланяться и передать, что просит прощенияфредрика бакмана 🌍

сразу скажу, что вторая книга бакмана изначально показалась мне слегка занудной и чересчур специфической. я немного расстроилась, но продолжила читать, а потом оказалось, что примерно со второй четверти книги все становится гораздо интереснее и увлекательнее. в итоге я даже не знаю, сколько раз я успела подумать “вот это да-а-а”.

это книга о маленькой девочке эльсе и ее бабушке, а еще о других членах семьи эльсы и соседях по дому, которые гораздо больше, чем просто незнакомцы. эксцентричная бабушка придумала для своей внучки другой мир со множеством королевств, чудовищ и героев. она успела рассказать ей много-много невероятных историй и показать ей, что стоит всегда и при любых обстоятельствах оставаться собой, даже если весь мир крутит пальцем у виска и неодобрительно на тебя смотрит. а потом она умерла и оставила для эльсы большое и ответственное задание, во время выполнения которого и раскрывается множество удивительных секретов. это книга не для всех, но я не могу не посоветовать ее, потому что она вызывала во мне огромное количество эмоций. и да, я снова смеялась, и снова плакала.

пять.мы живыеайн рэнд 🌍

книга о пост-революционной россии и о судьбах самых разных людей, которые жили и пытались выживать в это время. читать ее было увлекательно, но очень сложно. я постоянно думала о том, как же чудовищно то, что у них было все это и ничего другого; и о том, сколько людей медленно умерло и было убито в этот конкретный период, и вообще за время существования советского союза по совершенно абсурдным и искусственно созданным причинам. как и “атлант расправил плечи”, которую я читала в августе, это книга о принципах и человеческом стержне, а также об их отсутствии. а еще о том, как идеология ослепляет человека, парализует его способность мыслить, анализировать и делать выводы самостоятельно. я осталась в восторге, а теперь однозначно советую. очень! и хочу поделиться с тобой несколькими интересными и показавшимися мне важными цитатами:

  • “вы не знаете, что в лучших из нас есть нечто такое, до чего ни одна рука извне не должна посметь дотронуться? нечто священное, потому и только потому, что можно сказать: «это мое»;

  • “знаешь, это редкий дар — уважать себя и свою жизнь, желать самого лучшего, самого высокого в этой жизни только для себя! представлять себе рай небесный, но не мечтать о нем, а стремиться к нему, требовать”;

  • “мне будет страшно только в тот роковой день, когда я сдамся. а этот день никогда не настанет”.

Фото 02.09.2018, 17 45 34.jpg

one. “the storyteller's secret” by carmine gallo 🌍

i think that this book is a must-read for everyone who has aspirations to achieve anything. maybe you will think that there is nothing for you in it, maybe you won`t see how you could use it right away, but i am sure that each of you will face a situation when the knowledge from this book will turn out to be useful. when i worked at ksenia schnaider, it was very clear to me that storytelling was essential when it came to the most important tasks of mine. it was fascinating. i thought about it all the time. “what is the core story behind the brand or the collection? what is the best way to tell it? what must be the differences between the stories i tell or how i do it when i talk to journalists versus influencers versus buyers?” i have asked myself these questions and numerous others many-many times. so, when i saw this book at a bookstore, i bought it right away.

“the storyteller’s secret” consists of many important ideas and thoughts, as well as inspiring and motivating stories of people who had struggles (like anyone), but managed to achieve success through storytelling and persistence. all of them had different backgrounds and different challenges, but in one way or another they mastered the craft of storytelling and used it in their respective fields. steve jobs and elon musk, sheryl sandberg and malala yousafzai are only some of the people mentioned in the book. the author does not just tell you about them and their breakthroughs, he literally dissects crucial storytelling moments in their careers, analyzes them and brings you conclusions that you could then use as a basis to build your progress on. no matter what you do, read this book and let it guide you. naturally, there are some quotes i want to share with you:

  • “in the information age, the knowledge economy, you are only as valuable as your ideas”;

  • “storytelling is the act of framing an idea as a narrative to inform, illuminate, and inspire”;

  • “‘no’ simply means that one person doesn`t buy into your vision at that moment”;

  • “replace the internal dialogue with words that will empower you to reach your full potential”;

  • “your potential is not rooted in your backstory; it`s formed by how you interpret your backstory”.

Фото 10.09.2018, 15 38 59.jpg

two. “daring greatly“ by brené brown 🌍

brené brown has been studying courage, vulnerability, shame, and empathy as a part of her academic research for more than two decades. in her book, she presents ordinary life situations that each of us faces among friends, colleagues, relatives and strangers. she shares examples of how we tend to close ourselves and hide our feelings. finally, she emphasizes the benefits of feeling emotions and expressing them. if i generalize (which is exactly what i need to do here), this book is about nurturing your courage to be imperfect and then live without hiding it or being ashamed of it. i know that i am incapable of even explaining how important this book is and how complex the ideas in it are. it consists of thoughts that one has to think through again and again, and then give oneself numerous attempts to implement in real life. please just read it!

81jKaejWaNL.jpg

three. “a man called ove” by fredrik backman 🌍

i have already mentioned in this post that at some point in september i really wanted something soulful, something humane and warm. so when i chose backman`s book, i made the best decision i could have made. this is a simple book written in a very vibrant language about a man who had a difficult life. i love reading about people with fascinating destinies (like peggy guggenheim and eleanor roosevelt in july), but i am just as invested in stories about regular people. the main character of this novel ove is an elderly man who does not make a good first impression, but when you get to know him a bit, you discover that he is kind and generous, thoughtful and caring. he has had a very challenging life full of losses and disappointments which would make any of us stale and stiff. i do not want to share too much because i am afraid that i might mention something that you would prefer to find out from the book, so i am just going to say that i highly recommend this book. i laughed and i cried while reading it. finally, i must say that i adored the way the author plays with words. this is something i am very much into.

23604559.jpg

four. “my grandmother asked me to tell you she's sorry“ by fredrik backman 🌍

i will start by being honest and saying that i found this book boring at first. there were too many specific details that were unusual and confusing for someone who knew nothing about the worlds described in it. i got a little upset, but i kept on reading it anyway, and then everything got much better after about a quarter of the books. in the end, i cannot even say how many times i have thought “wow, no way”.

this book is about a girl elsa and her grandmother, as well as other elsa`s family members and neighbours who turn out to be much more than just random strangers. an eccentric grandma has created a whole other world for her granddaughter with numerous kingdoms, villains and heroes. she has managed to tell lots of incredible stories and show her that it is worth being yourself no matter what. even when the whole world thinks that you are insane and disapproves of your actions. but then she died and left a big task for elsa. while dealing with it, the girl discovers a lo-o-ot of surprising secrets. this is not a book for everyone, but it is impossible for me not to recommend it because it has made me feel so many strong emotions. and yes, i both laughed and cried again. backman is extraordinary!

41TZLp07KuL._SX301_BO1,204,203,200_.jpg

five. “we the living” by ayn rand 🌍

this is a book about a post-revolutionary russia and about destinies of very different people who happened to exist then and tried to survive despite extreme horror. it was fascinating to read it, but also very difficult. i kept on thinking about all of those real people who had that reality and nothing else; and about the quantity of people who had slowly vanished and been killed during that particular period, in particular, and the soviet times overall. the infuriating aspect of it that the reasons for those losses were absurd and falsely made up. just like, “atlas shrugged” which i read in august, this book is about principles and guts as well as lack thereof. finally, it is a showcase of how an ideology can blind a human being, paralyze his or her ability to think, analyze and draw independent conclusions. i am in awe of this novel, and i highly recommend it to you.

what about you? have you read a book that is worth recommending in september? if yes, please leave it in the comments section.